Australian aboriginaalien viisaudet ovat tuhansia vuosia vanhoja

/
/
/
4087 Views

Modernilla ihmisellä voisi olla paljon opittavaa perinnekansojen viisauksista. Esimerkiksi Australian aboriginaaleilta löytyy runsaasti syvällistä tietoa ja muinaista viisautta luontoa ja maailmaa koskien. Australian aboriginaalien uskotaan olevan maailman vanhin kansa. Samalla kun yhteiskunnat muualla maailmassa ovat rakentuneet ja hajonneet, aboriginaalit ovat eläneet elämäänsä samalla mantereella kymmenien tuhansien vuosien ajan.

Elämää tasapainossa luonnon ja muiden ihmisten kanssa

Perinteinen elämäntyyli on tärkeä osa aboriginaalien identiteettiä. Aboriginaalit elävät tiiviissä yhteydessä maahan ja pitävät siitä huolta. Tämä on velvollisuus sekä esi-isiä että luontoa itseään kohtaan. Aboriginaalit ovat eläneet maan kanssa tasapainossa ainakin 49 800 vuotta ja he voivat vain kummastella vauhtia, jolla nykyihminen tuhoaa ympäristöään. Aboriginaaleille eläimet, ihmiset ja maa ovat kaikki yhtä. Heidän käsityksensä mukaan ihmiset ovat vain ohikulkumatkalla ja vierailijoina tässä ajassa ja paikassa. Elämän tarkoitus on oppia, havainnoida, rakastaa ja kasvaa ihmisinä, kunnes on aika palata takaisin maahan. Aboriginaalit eivät omasta mielestään omista maata, vaan maa omistaa heidät, sillä luonto on osa perhettä ja elämän lähde.

Perhe on aboriginaaleille erittäin tärkeä ja erityisesti vanhuksia arvostetaan. Tärkeäksi koetaan myös koko yhteisö ja esimerkiksi lapset kasvatetaan yhdessä. Kun joku kuolee, koko yhteisö osallistuu suremiseen. Erityisesti yhteisössä arvostetaan sellaisia henkilöitä, jotka jakavat omasta hyvästään muille. Omaisuuden kerääminen itselle ei nosta kenenkään arvoa heimolaisten silmissä ja yhteinen etu on aina tärkeämpää kuin oman edun tavoittelu. Perinteisesti aboriginaalien elämä on ollut jatkuvaa muuttamista ravinnon perässä, eikä omaisuuden tavoittelusta ole vieläkään tullut suosittua. Onnea etsitään yksinkertaisista asioista ja elämästä tasapainossa ympäristön ja muiden ihmisten kanssa.

Terveyttä ja voimaa luonnosta

Ennen kuin eurooppalaiset saapuivat Australian mantereelle, aboriginaalien ruokavalio oli erityisen terveellinen. He söivät vuodenaikojen mukaan puhdasta ja tuoretta ruokaa, suosien kasveja, hedelmiä ja villieläimiä. Tämän takia keskellä erämaata elänyt kansa yllätti valloittajat terveydellään ja hyväkuntoisuudellaan. Terveysongelmat alkoivat vasta, kun ruokavalioon lisättiin eurooppalaisten mukanaan tuomat valkoinen jauho, sokeri ja alkoholi. Valitettavan pian aboriginaaleista tuli yksi maailman sairaimmista kansoista. Edelleen heimo kuitenkin taitaa monenlaisten luonnonrohtojen valmistuksen. Erityisen suosittuja luonnonrohtoja Australiassa ovat teepuuöljy ja eukalyptusöljy.

Aboriginaalilapsien on huomattu pärjäävän eurooppalaistaustaisia lapsia paremmin luovissa aktiviteeteissa, kuten musiikissa ja taiteessa. Tätä on selitetty sillä, että luonnossa samoilu tekee ihmiselle kokonaisvaltaisesti hyvää, rentouttaen, parantaen muistia ja keskittymiskykyä sekä terävöittäen aisteja.

Tarinat maailman synnystä ovat tuttuja kaikille heimoille

Aboriginaalien kulttuuriperintö on rikas, vaikka eri heimojen tarinat eroavatkin jonkin verran toisistaan. Luomiskertomukset ja käsitys maailmasta ovat kuitenkin suunnilleen samanlaisia. Aboriginaalit uskovat, että maailman alussa oli ainoastaan litteä ja piirteetön maa, jonka nukkuivat esi-isien henget. Herätessään esi-isät loivat taivaan, tähdet, auringon, kuun, ihmiset ja kaiken muun. Myös aboriginaalien uskomuksiin kuuluu, että alussa maailmassa oli kolme ihmistä, kaksi miestä ja nainen. Toinen miehistä rikkoi esi-isien antamaa käskyä ja tappoi syötäväkseen kengurun. Toinen miehistä ei halunnut osallistua rikokseen millään tavalla, vaan poistui turvallisesti leiristä, nääntyen lopulta nälkään eukalyptuspuun juurella. Tulisilmäinen, tumma hahmo ilmestyi puun luokse ja nosti miehen puun onkaloon. Kuului valtava ukkosen jyrähdys ja puu nousi korkealle taivaalle, niin korkealle, että se katosi näkyvistä. Nyt kuolleen miehen sekä hänet puuhun haudanneen kuoleman silmät loistavat neljänä tähtenä taivaalla, muodostaen Australian taivaalla loistavan Etelän ristin tähtikuvion.

Useat muutkin aboriginaalien tarinat liittyvät taivaan tarkkailuun ja ovat siirtyneet suusanallisesti sukupolvelta toiselle.

It is main inner container footer text