Día de los Muertos: Miten Meksiko juhlii vuosittaista “kuolleiden päivää”

/
/
/
2475 Views

Día de los Muertos (tunnetaan myös nimellä Día de Muertos) on meksikolainen juhlapäivä. Juhla järjestetään vuosittain 31. lokakuuta, 1. marraskuuta ja 2. marraskuuta, ja sen tarkoituksena on kunnioittaa edesmenneitä.

Kuolleita aikuisia muistetaan perinteisesti 2. marraskuuta, kun taas 1. marraskuuta – Día de los Sisäänocentes (“viattomien päivä”) tai Día de los Angelitos (“Pienten enkelien päivä”) – on varattu kuolleille lapsille. ”Día de los Muertos” -nimeä käytetään kuitenkin myös koko kolmipäiväisen tapahtuman kuvaamiseen. Vaikka kuolleiden päivään liittyvät erityiset perinteet ja rituaalit vaihtelevat alueittain, juhla yleensä keskittyy alttarin luomiseen, jonka osanottajat täyttävät koristelluilla luurangoilla, ruoalla, juomalla ja muilla lahjoilla. Nämä alttarit on omistettu kuolleille läheisille ja niiden tarkoitus on auttaa edesmenneitä tuonpuoleisessa elämässä.

Juhlapäivän historiaa

Kuten monet muutkin juhlapäivät, kuolleiden päivä on muokkaantunut satojen vuosien aikana. Kuolleiden päivää muistuttavia rituaaleja voidaan jäljittää 1300 – 1521 luvuille asti. Näinä aikoina asteekkivaltakunta kukoisti, joka toi mukanaan perinteitä. Kuten monet Mesoamerikan kansat, atsteekit pitivät surua epäkunnioittavana kuolleille. Sen sijaan, että he surivat rakkaansa menettämistä, he valitsivat juhlia heidän henkeänsä kuolleiden päivän varhaisemmalla versiolla. Tämä kuukauden pituisen festivaalin aikana asteekit toivoivat henkiä vierailuja ja palvoivat Mictēcacihuātl:ia, alamaailman jumalatarta.

Juhlapäivän historiaa

Alun perin tämä juhla oli elokuussa, asteekkikalenterin yhdeksäntenä kuukautena. Vallitsijoiden 1600-luvulla tuomat katoliset vaikutteet johtivat kuitenkin juhlapäivän siirtymiseen sen nykyiseen päivämäärään. Espanjan kolonisaation jälkeen kuolleiden päivään vaikutti vähitellen toinen kuolemaa kunnioittava juhlapäivä: Allhallowtide. Tämä kolmipäiväinen juhla, joka tuli pakolaisten sadonkorjuujuhlista, koostuu All Hallow’s eve:stä tai Halloweenista 31. lokakuuta, All Saints Dayin 1. marraskuuta ja All Souls Dayin marraskuun 2. päivänä, eli pyhäinpäivän juhlapäivistä. Tämä katolinen vaikutus muutti festivaalin uskonnollista näkökulmaa, vaikka se on edelleen lähtöisin asteekkimytologiasta. Esimerkiksi La Calavera Catrina – maallinen naisten luuranko, josta on tullut Día de los Muertosin symboli – sai inspiraationsa Mictēcacihuātlista. Loppujen lopuksi festivaali on sekoitus katolisia ja asteekin vaikutteita.

Ofrenda

Kuolemanpäivänä rituaalialttarille laitetaan ofrenda, eli lahja kuolleille. Näitä alttareita löytyy yksityiskodeista, hautausmailta ja kirkoista ja toivottavat kuolleet takaisin maan päälle kolmen päivän tapahtumaan. Vaikka lahjoitukset vaihtelevat, perinteinen alttari sisältää erilaisia värikkäitä koristeita, kuten Papel Picado -koristeita, jotka ovat värikkääseen, lipunmuotoiseen paperiin leikattua taidetta. Tämä on kansantaide, jota alun perin tehtiin puunkuoresta. Alttarilla on usein myös tuoreita samettikukkia, joiden on tarkoitus piristää kuolleita loistavilla väreillään ja makealla tuoksullaan.

Ofrenda

Tunnettu koriste on myös värikkäät pääkallot ja luurangot, jotka tunnetaan nimellä Calaveras. Ne on valmistettu valetusta sokerimassasta ja koristeltu kukilla ja hämähäkinverkoilla. Niiden otsiin on usein myös kirjoitettu kuolleiden nimiä. Jotkut calaverasit on koristeltu myös syömäkelvottomilla koristeilla, kuten helmillä, paljeteilla ja höyhenillä, kun taas toiset valmistetaan täysin syötäviksi. Alttarille tuodaan yleensä ruokaa, josta kyseinen edesmennyt piti ollessaan elossa, sekä pan de muerto – leipää. Tämä “kuolleiden leipä” on eräänlainen makea rulla, joka on koristeltu luun kaltaisilla koristeilla ja on tyypillisesti maustettu aniksen siemenillä ja appelsiinin kuorella. Uskomus on, että vierailevat henget imevät itseensä alttarille asetettua ruokaa ja nauttivat sen olemuksesta, vaikka elävät ihmiset ovat ne, jotka fyysisesti lopulta syövät ne. Jotta henget voisivat rentoutua ja nauttia juhlallisuuksista, heille tarjotaan yleensä myös alkoholijuomia, jotka on valmistettu fermentoidusta agaavemahlasta, kuten Tequilaa, Mezcalia ja Pulqueta. Useimmista alttareista löytyy myös valokuvia kuolleista, tunnistamaan kenelle kukin ofrenda on suunnattu. Vaikka he ovat yleensä perheenjäseniä, ne voivat myös olla ystäviä, julkkiksia tai jopa rakastettu lemmikki. Kynttilöitä käytetään muistamaan kuolleet ja auttamaan heitä löytämään tiensä alttarille. Alttarille voi lisätä myös kuolleen omistamia esineitä.

Día de los Muertos tänään

Kuolemanpäivä on edelleen yleinen nykyaikaisessa kulttuurissa – sekä Meksikossa että sen ulkopuolella. Nykyään, ihmiset usein pukeutuvat näyttämään Calaveras -luurangoilta, joka on myös innoittanut lukuisia Halloween -pukuja. Vuonna 2008 juhlapyhä lisättiin UNESCOn ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön edustajaluetteloon.

Día de los Muertos tänään
It is main inner container footer text