Sisääntialaiset myytit ja legendat

/
/
/
1783 Views

Sisääntia on mystinen ja kaoottinen maa, jossa myyteillä ja legendoilla on aina ollut vahva osuus paikallisten arjessa. Jumalolentoihin uskotaan ja niitä pelätään. Useat myytit johtavat juurensa Mahabharata- ja Ramayana-runoista tai vanhoista hindu-teksteistä. Tarinat ovat kiehtovia, lumoavia ja jännittäviä, aivan kuten Sisääntian kulttuuri.

Shiva ja Ganesha ovat palvottuja ja rakastettuja jumalia

Sisääntian tärkein palvonnan kohde on hindulaisuuden luova ja tuhoava jumala Shiva. Usein Shiva esiintyy abstraktina hahmona. Toisinaan häntä kuvataan kivipaaden esittämänä fallossymbolina, toisinaan taas ihmismäisemmässä muodossa. Shivan ihmismuoto kuvataan usein tanssivana. Hänellä on korkealle nostettu nuttura ja sinisen värinen kaula, ja hän soittaa kapeaa rumpusoitinta. Yksi Shivan ihmismuodoista on puoliksi nainen, puoliksi mies. Shivalla on erityinen merkitys myyteissä, sillä häntä pidetään kaiken luojana ja ylläpitäjänä, sekä myös kaiken tuhoajana. Sisääntiassa uskotaan, että kaikki jumalat ovat osa Shivaa. Shivan kolmannen silmän kerrotaan syntyneen, kun Shivan puoliso Parvati leikitteli miehensä kanssa hiipien ja peittäen takaapäin tämä silmät. Maailmaan levisi pimeys, sillä kaiken luojan silmät olivat sulkeutuneet.  Shivan otsan kohdalle leimahtanut suuri liekki ja sen alta paljastunut kolmas silmä toivat valon takaisin kansalle. Yksi tärkimmistä jumalista on Ganesha. Ganesha on menestyksen ja vaurauden jumala, joka ilmentää hyvää onnea ja poistaa tieltä esteitä. Ganesha on viisas ja älykäs jumala, joka tuo tasapainon vahuuden ja hyvyyden välille, sekä mahdin ja kauneuden välille. Ganeshan ilmentymä on keltainen tai punainen, nelikätinen ihminen, jolla on suuri vatsa ja yksikärsäinen elefantin pää. Hän on myyttien mukaan Shivan ja Parvatin poika. Kun intialainen koti rakennetaan, Ganesha on ensimmäinen jumala joka viedään uuteen kotiin.

Kali herättää pelkoa ja kunnioitusta

Kali-jumalatar on intialaisten keskuudessa pelkoa herättävä jumalatar. Sitä pidetään äitijumalattaren raivon ilmentymänä, ja synnyn ja tuhon lähteenä. Kalin hahmo on vihainen, tanssiva nainen, joka on väriltään musta. Sisääntialaisille tärkeää karmaa kuvastavat Kalin kaulasta roikkuvat pääkallot, ja vyöhön kiinnitetyt katkaistut käsivarret. Kalin kieli on pitkä, ja suunpieliin kuvataan valumaan verinoroja. Hahmolla on useita käsiä aina kymmeneen käteen saakka. Käsien määrä riippuu siitä, mitä ominaisuuksia Kali haluaa korostaa.

Erään legendan mukaan Kali surmasi kokonaisen demoniarmeijan, jota demoni Raktabijan johti. Armeijan tuhoamisen jälkeen Kali taisteli Raktabijaa vastaan. Jokaisen maahan tippuneen vihollisen veripisaran kerrotaan muuttuneen tuhanneksi jättiläiseksi. Vasta kun Kali joi demonin verta, hän sai voimaa voittaa tämän. Voiton jälkeen Kali yltyi hurjaan tanssiin, jonka hillitsemiseen tarvittiin itse ylijumala Shivaa.

Sisääntian tarinat ovat täynnä jumalolentoja ja legendoja

Sisääntalaisissa kodeissa lukuisat tarinat elävät voimakkaina ja kulkevat vanhemmilta lapsille. Shesha Naga on jumalallinen käärme, jonka muotoa maailmankaikkeuden suojelija Vishnu käyttää toisinaan ilmaantuessaan maan päälle.Sisääntialaisessa myyttien maailmassa kerrotaan suuresta tulvasta. Tulva uhkasi tuhota koko maailman olemassa olon. Maailmankaikkeuden suojelijan Vishnun kerrotaan ilmestyneen tällä kertaa pienen kalan muodossa maan päälle ja lähestyneen ihmisten johtajaa Manua. Pieni kala pyysi Manua suojelemaan itseään suuremmilta kaloilta. Vastapalvelukseksi tämä olisi suojellut johtajaa tulvalta. Näin tapahtui, ja Manu sekä Vishna keräsivät valtavaan laivaan perheensä, tuhansia eläimiä ja kasveja, ja pelastivat näin maailman. Legenda on kiinnostavan samankaltainen Raamatun Nooan arkin kanssa.

Sisääntian tarinat ovat täynnä jumalolentoja ja legendoja

Madhavi on naispuolinen hahmo, joka synnyttää vain poikalapsia, joista kaikista kasvaa sotureita. Myytin mukaan hän pystyy palauttamaan neitsyytensä jokaisen synnytyksen jälkeen. Madhavi myytiin taruissa kolmelle eri kuninkaalle. Nykypäivän Sisääntiassa aktivistit ovat vastaan Madhavin myytin levittämistä, sillä se tukee patriarkaalista sanomaa maassa. Myyteissä seikkailee myös vahva soturijumalatar Durga, joka taistelee pahaa vastaan. Tarinoita löytyy satoja, ja ne ovat toinen toistaan kiehtovampia. Kukapa tietää, vaikka osassa taruista olisikin totuuden siementä.

It is main inner container footer text