Islanti on omaperäinen maa täynnä tulivuoria ja haltioita

/
/
/
2790 Views

Islantilaiset ovat aikojen saatossa säilyttäneet vahvasti oman kulttuurinsa ja keskellä valtamerta sijaitsevalla jääsaarella vierailu onkin unohtumaton elämys paitsi maisemien, myös kulttuurin puolesta. Saarella voi paikallisten mukaan nähdä paitsi jäätiköitä, tulivuoria, kuumia lähteitä ja pörröisiä islanninhevosia, myös maahisia ja haltioita.

Jäätiköt ovat osa islantilaisten jokapäiväistä elämää – mutta kuvausryhmille eksotiikkaa

Islannin pääkaupungista Reykjavikista tekee eksoottisen jo se, että se on maailman pohjoisin pääkaupunki. Suurin osa islantilaisista asuu pääkaupungissa tai sen ympäristössä ja yhteensä alueella on noin 200 000 asukasta. Muuten maata peittävät suurelta osin vuoret ja jäätikkö. Islannin, ja koko Euroopan suurin jäätikkö on Vatnajökull, joka kattaa melkein kymmenen prosenttia maan pinta-alasta. Islannin suurimmalla jäätikkölaguunilla, Jökulsárlónilla, vierailee turistien lisäksi säännöllisesti filmiryhmiä. Jäätikkö onkin toiminut näyttämönä eri kohtauksille mm. elokuvissa Batman Begins, Tomb Raider ja Die Another Day. Mikäli jäätikkövierailu kiinnostaa, järjestetään Reykjavikista Jökulsárlónille ja muille jäätiköille opastettuja retkiä.

Tuliperäinen saari tarjoaa tulivuoria ja kuumia kylpyjä

Jäätiköiden vastapainona Islannista löytyy tulivuoria ja kuumia lähteitä. Yhteensä tulivuoria on maassa muutama sata ja niistä noin 30 on edelleen toiminnassa. Islanti onkin yksi maailman tuliperäisimmistä saarista. Ympäri saarta löytyy luonnon omia kuumia lähteitä, joihin voi pulahtaa uimaan vuoden ympäri. Ennen lähteeseen hyppäämistä kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei vesi ole liian kuumaa. Reykjavikissa suuressa suosiossa ovat myös lämpimät uima-altaat, joissa vietetään aikaa rentoutuen töiden jälkeen. Näissä altaissa tarkenee myös talvella, sillä vesi on jatkuvasti miellyttävän lämmintä.

Tuliperäinen saari tarjoaa tulivuoria ja kuumia kylpyjä

Elämää sulassa sovussa maahisten, haltioiden ja muun piilokansan kanssa

Islantilaisista lähes puolet uskoo, että maahisia ja haltioita on olemassa, tai ainakin saattaa olla. Tämän takia monikaan islantilainen ei mielellään siirtele esimerkiksi kiviä, joiden tiedetään olevan maahisten käytössä. Tämä otetaan huomioon esimerkiksi teiden rakentamisessa ja rakennustöitä on jouduttu toisinaan myös siirtämään, jos reitti on ollut kulkemassa maahisten asuinalueen läpi. Islantilaisten mukaan suuri osa tästä metsäkansasta on rauhallista ja ystävällistä sorttia, mutta heitä ei kannata suututtaa. Jos haltioiden tai maahisten rauhaa rikotaan, saattaa projekti kohdata yllättävää epäonnea ja esimerkiksi onnettomuuksia. Jos piilokansaan haluaa tutustua matkallaan tarkemmin, saa matkailijainfosta ostaa erityisen menninkäiskartan, joka näyttää tarkemmin näiden asuinalueita. Islantilaiset uskovat vahvasti myös kummituksiin. Uskomusten lisäksi paikalliset pitävät kansantaruja ja -perinteitä suuressa arvossa.

Tuliperäinen saari tarjoaa tulivuoria ja kuumia kylpyjä

Etunimi kertoo kuka olet, sukunimi täydentää taustan

Islannissa nimen tärkein osa sukunimen sijaan etunimi, jota voidaan käyttää ainoana nimenä myös virallisemmissa yhteyksissä. Suurin osa sukunimistä muodostuu vanhaa pohjoismaista tapaa mukaillen isän tai äidin nimen mukaan. Tämän takia lähes kaikki islantilaiset sukunimet päättyvätkin -son- tai -dottir-päätteeseen. Islannissa on myös tärkeää tietää, mihin sukuun kukakin kuuluu, sillä pienen kansan keskuudessa sukujuuret tunnetaan yleensä hyvin.

Hevoset ja lampaat nauttivat vapaudestaan

Islannista monille tulevat mieleen ensimmäisenä islanninhevoset, jotka todella ovatkin pienen maan tavaramerkki. Islantiin saavutaan ratsastuslomalle ympäri maailmaa ja varmajalkaiset issikat kuljettavat matkailijoita turvallisesti pitkin vuoria ja rotkojen vieruksia. Suurimman osan vuodesta islanninhevoset kulkevat vapaina laumoina luonnossa ja ainoastaan kovimmilla pakkasilla ne tuodaan lämmittelemään talleihin. Hevosten lisäksi lampaat ovat tuttu näky Islannin maaseudulla, eikä ihme, sillä niitä mahtuu maahan kaksi kertaa enemmän kuin ihmisasukkaita. Lampaat ovat myös suosittua ruokaa ja kuuluvat erottamattomasti mm. islantilaisten joulupöytään. Hevosten tapaan lampaat laiduntavat vapaina kesällä sekä keväällä ja syksyllä säiden salliessa, joten myös autoillessa on syytä pitää silmät avoinna eläinten varalta.

Tuliperäinen saari tarjoaa tulivuoria ja kuumia kylpyjä
It is main inner container footer text