Japanilainen kulttuuri on kiehtova sekoitus filosofiaa ja käytännöllisyyttä

/
/
/
1482 Views

Japanissa on omalaatuinen ja vahva kulttuuripohja, joka eroaa monilta osin myös muista aasialaisista kulttuureista. Valtavasta ihmismäärästä huolimatta maassa on rauhallinen tunnelma ja erittäin turvallista liikkua. Tapoihin ei kuulu rynnätä tai tuuppia, sillä kaikki tietävät oman paikkansa. Tämän takia asiat hoituvatkin yleensä nopeasti ja jonottaminenkin on sujuvaa. Kohteliasta ei ole puhua puhelimeen julkisissa liikennevälineissä tai esimerkiksi syödä kadulla tai bussissa. Toiset ihmiset otetaan huomioon mahdollisimman hyvin ja huonosti käyttäytyvät ohitetaan huomiota kiinnittämättä.

Oma ja omaperäinen kulttuuriperintö

Saarivaltiona Japanilla on ollut mahdollisuus kehittyä omanlaisekseen ja nykyäänkin Japanissa suojellaan tarkasti omia perinteitä. Yksi tärkeä osa japanilaista kulttuuria onkin perinteiden kunnioittaminen ja tämä pätee myös nuorempaan sukupolveen. Osa perinteistä pohjautuu taikauskoon ja osa taas filosofiaan. Japanilaisilla on hyvin läheinen ja käytännöllinen suhde uskontoon, luontoon, kulttuuriin, järjestykseen, kauneuteen ja kurinalaisuuteen. Kulttuuriin vaikuttaa edelleen vahvasti zen-buddhismi, joka levisin Sisääntiasta Kiinan kautta Japaniin 1200-luvulla. Tähän filosofiaan kuuluvat mm. mietiskely ja meditointi, sekä taito rauhoittaa mieli. Zen-buddhalaisuus näkyy Japanissa myös mm. sisustuksessa, arkkitehtuurissa ja puutarhoissa. Kaikki suunnitellaan tukemaan rauhoittamista ja energioiden virtaamista. Tämä näkyy vahvasti esimerkiksi suursuosioon nousseessa japanilaisessa Kon Mari -järjestelymetodissa. Filosofia vaikuttaa myös japanilaisten elämänasenteisiin ja esimerkiksi erilaiset hengitysharjoitukset ovat tärkeä päivittäinen rutiini monen japanilaisen elämässä.

Huonon onnen välttämiseen panostetaan

Japanilaiset välttävät kaikin tavoin huonoa onnea tuottavia asioita ja tämän voi huomata myös arkipäiväisessä kanssakäymisessä. Japanilaiset esimerkiksi uskovat, että kahdella jaolliset asiat tuovat huonoa onnea. Tämä näkyy niinkin yksityiskohtaisissa asioissa kuin wc-paperin taittelu. Japanilaissa hotelleissa ja ravintoloissa voi huomata, että paperin ensimmäinen ruutu on aina taiteltu kolmion muotoiseksi, jotta siitä saataisiin paritonta vastaava. Parittomuuden periaatteen takia japanilaisessa kodissa vieraillessa tuliaisiksi ei saa tuoda esimerkiksi kukkakimppua, jossa kukkien määrä olisi kahdella jaollinen. Tuliaiset kuitenkin kuuluvat asiaan ja japanilaiset vaihtavat mielellään myös keskenään pieniä lahjoja.

Tarkka ja yksityiskohtainen tapakulttuuri

Käytöstavat ovat Japanissa tarkasti määriteltyjä ja mikäli maahan aikoo matkustaa, kannattaa ottaa selvää ainakin perusasioista. Maassa kohteliaisuutta pidetään itsestäänselvyytenä ja mölyäminen tai huono käytös aiheuttavat voimakasta paheksuntaa. Turisteja kohtaan Japanissa ollaan kuitenkin ystävällisiä ja mikäli turistit edes yrittävät luovia paikallisessa tapaviidakossa, eivät pienet mokat haittaa. Tavatessa japanilaiset eivät halaa edes läheisiä ystäviään, vaan tervehtiminen hoidetaan kumartamalla kevyesti. Etäisyyttä pidetään myös pariskuntien välillä, eikä julkinen halaaminen tai suutelu kuulu japanilaiseen tapakulttuuriin. Sen sijaan pariskunnat ja ystävätkin voivat kuitenkin kävellä käsi kädessä. Kunnioitus on ihmissuhteiden perusta ja erityisesti vanhempia ihmisiä kohdellaan erittäin kunnioittavasti. Japanissa pidetään tökerönä esimerkiksi silmiin katsomista. Keskusteluissa japanilaiset yrittävät parhaansa mukaan pitää tunnelman miellyttävänä kaikille ja tähän kuuluu osaltaan se, ettei omia mielipiteitä ole tapana tuoda julki, ainakaan jos ne ovat kovin vahvoja tai voivat aiheuttaa ristiriitoja. Kovaäänisesti omia mielipiteitään kertovaa ihmistä pidetään helposti röyhkeänä.

Tarkka ja yksityiskohtainen tapakulttuuri

Terveyttä ja pitkää ikää

Japanilaiset ovat tunnetusti terveitä ja pitkäikäisiä. Terveydestä huolehtimista pidetäänkin maassa tärkeänä, mutta asiaan vaikuttaa osaltaan varmasti japanilaisten suhde ruokaan. Jokaiseen ruoka- ja teehetkeen keskitytään ja jo ruoan valmistaminen on itsessään keskittymistä vaativa projekti. Japanissa nautitaan runsaasti vihreää teetä ja paljon vähemmän kahvia kuin esimerkiksi Suomessa ja tälläkin tiedetään olevan paljon terveysvaikutuksia. Lisäksi maassa syödään paljon kalaa ja hyvin vähän lihaa tai prosessoituja ruokia. Jo lapsille opetetaan, että syöminen kannattaa lopettaa silloin, kun vatsa on 80 prosenttisesti täynnä, joten myöskin ylipaino on maassa harvinaista.

It is main inner container footer text