Jouluperinteet ihastuttavat ympäri maailmaa

/
/
/
1602 Views

Joulua juhlittiin jälleen ympäri maapalloa, mutta juhlimistapoja on lähes yhtä monta kuin kansojakin. Yhteistä perinteille on, että niihin liittyy aimo annos iloa ja taikaa. Juhla tuo valoa talven keskelle ja erityisesti perheen pienimpien kohdalla kyseessä on talven odotetuin hetki.

Suomessa odotettiin perinteiseen tapaan Joulupukkia poroineen Korvatunturilta, Yhdysvalloissa sama pukki kiipesi savupiipusta. Venäjällä lahjat jakaa Pakkasukko.

Gävlen epäonninen pukki

Ruotsissa vieraili tuttuun tapaan sama joulupukki kuin Suomessakin, mutta Ruotsin oma perinne liittyykin jo aikaa ennen joulu. Joulukuun alussa Gävlen kaupunkiin pystytetään massiivinen olkipukki juhlistamaan lähestyvää joulua. Pukki on korkeudeltaan 13 metriä ja monen perheen joulutraditio on matkustaa ihastelemaan pukkia myös naapurikaupungeista. Olkipukki on kuitenkin luonut myös toisen perinteen eli olkipukin polttamisen. Olkipukki on pystytetty vuosittain vuodeta 1966 lähtien, mutta se on myös poltettu maan tasalle jo 29 kertaa. Nykyään pukin vaiheita voi seurata myös nettikameran välityksellä. Tänä vuonna pukki selvisi sorkillaan yli uuden vuoden, jonka jälkeen se poistettiin paikalta.

Paperilyhdyt valaisevat joulua Filippiineillä

Filippiineillä joulua juhlistetaan lyhtyjuhlanmuodossa. Juhla järjestetään vuosittain San Fernandon kaupungissa ja aina joulua edeltävänä lauantaina. Kyseessä on tärkeä juhla kaikille filippiiniläisille ja sitä varten matkustetaan paikalle kauempaakin. Myös turistit saapuvat sankoin joukoin ihmettelemään upeita lyhtyjä. Tapahtuman järjestää yhteistyössä yksitoista kylää, jotka kilpailevat keskenään upeimman lyhdyn valmistamisesta.

Ulkopuolisen silmin jokainen lyhdyistä on todellinen taideteos. Vuosien varrella lyhdyt ovat kehittyneet jatkuvasti taidokkaammiksi. Perinteen alkaessa lyhdyt olivat melko yksinkertaisia ja niiden halkaisija oli yleensä noin puoli metriä. Materiaalina käytettiin paperia ja lyhdyt valaistiin kynttilöiden avulla. Nykyään lyhdyt ovat kooltaan valtavia ja niiden läpimitta voi olla helposti seitsemänkin metriä. Lyhdyt valaistaan sähkölamppujen avulla, joiden väriloisto valaisee upeasti pimeää yötä.

Tsekeissä syödään pitkään ja hartaasti

Tsekeissä joulunviettoon kuuluvat puolestaan yhdeksän ruokalajin illallinen, taiat ja naimattomat naiset. Tsekkiläistä joulunviettoa ohjaavat osaltaan ikivanhat kansanperinteet, tehden juhlasta varsin tunnelmallisen. Joulun ensimmäiset kynttilät voi vanhan tavan mukaan sytyttää vasta silloin, kun taivaalle syttyvät ensimmäiset tähdet. Jouluateriaa nautitaan pitkään ja hartaasti, sillä aterialla kuuluu tarjota yhdeksää ruokalajia. Vieraita täytyy olla parillinen määrä, sillä parittoman luvun uskotaan tuovan huonoa onnea. Jos vieraita on kuitenkin jostain syystä tulossa pariton määrä, katetaan pöytään yksi ylimääräinen paikka. Yksi erikoinen, vanhoista uskomuksista alkunsa saanut piirre tsekkiläisessä joulussa on myös se, pöydänjalat köytetään yhteen aterian ajaksi ja näin varmistetaan se, ettei tulevana vuonna joudu varkaiden uhriksi.

Jos vieraiden joukossa on naimattomia neitoja, päästään jouluaattona ennustamaan myös tulevaisuutta. Tytön on otettava kenkä jalastaan ja heitettävä se olkapäänsä ylitse kohti ulko-ovea. Jos kenkä laskeutuu lattialle siten, että sen kärki osoittaa kohti ulko-ovea, tyttö tietää menevänsä seuraavana vuonna naimisiin.

Itävallassa eletään Krampuksen pelossa, Islannissa odotetaan joulupoikia

Itävallassa lapset eivät ainoastaan odota joulupukkia, vaan pelkäävät lisäksi tämän ilkeää avustajaa Krampusia. Pelottavan näköinen Krampus pelottelee kaikkia lapsia ja rankaisee tuhmia. Joulupukki tietenkin tuo lahjoja kilteille. Krampuksen tehoa lisää se, että joulukuun alussa paikalliset nuoret miehet pukeutuvat täksi hahmoksi, kulkien kaduilla ja pelotellen lapsia.

Islannissa puolestaan joulupukin lisäksi lapset odottavat kylään myös kolmeatoista tonttua, joita kutsutaan joulupojiksi. Nämä joulupukin apurit käyvät kaikkien islantilaisten lasten luona kylässä kolmenatoista iltana ennen joulua. Lapset jättävät hienoimmat kenkänsä heitä varten ikkunalaudalle ja joulupojat jättävät kenkiin joko lahjoja tai mädäntyviä perunoita, riippuen siitä onko lapsi ollut kiltti vai tuhma.

It is main inner container footer text