Kiinan kulttuurihistoria on monipuolinen ja värikäs

/
/
/
2192 Views

Kiina on yksi maailman vanhimmista sivilisaatioista ja kirjoitettuakin historiaa Kiinasta löytyy noin 3 500 vuoden ajalta. Kehitys on suunnilleen samalla viivalla Kreikan historian kanssa. Nykyään Kiinasta on valitettavasti hävinnyt kymmeniä tuhansia kulttuuriperintökohteita ja kiinalaisten tiedotusvälineiden mukaan neljännes maan 700 000 kulttuuriperintökohteesta on huonossa kunnossa.

Kiinan kulttuurihistoria on monipuolinen ja värikäs

Naiskeisari Wu Zetian oli voimakastahtoinen ja häikäilemätön hallitsija

Nykyään Kiina tunnetaan hyvinkin konservatiivisena maana, mutta ehkä hieman yllättäen Kiinan historiasta löytyy myös naiskeisari. Wu Zetian hallitsi maata vuosina 690-705. Wu oli kasvanut varakkaassa kodissa ja hän oli erityisen kiinnostunut kirjallisuudesta ja opiskelusta. Häntä kuvataan voimakastahtoiseksi henkilöksi, joka tiesi mitä halusi. Ollessaan 14-vuotias Wu lähetettiin keisarin jalkavaimoksi, jolloin hän pääsi tutustumaan hallitsijoiden elämään. Keisarin kuoltua Wu siirrettiin luostariin, jossa hän ei kuitenkaan ehtinyt majailla kauan. Myös uusi keisari ihastui nuoreen naiseen ja palautti hänen jalkavaimostatuksensa. Tarinassa seuraa värikkäitä ja häikäilemättömiä vaiheita, mutta lopulta Wu onnistui nimittämään itsensä keisariksi ja lyhyydestään huolimatta hänen keisarikautensa olikin menestyksekäs. Lopulta keisarin kohtaloksi päätyivät veljekset, jotka hän oli ottanut rakastajikseen. Veljesten mahtailut johtivat saippuaoopperamaisiin vaiheisiin ja Wun keisariuden päättymiseen.

Naiskeisari Wu Zetian oli voimakastahtoinen ja häikäilemätön hallitsija

Kiinan kulttuurihistoriassa korostuu avoimuus

Maailmassa menestyneet kulttuuri- ja taidekaupungit kuten Aleksandria, Miletos, Bagdad, Amsterdam ja San Francisco ovat sietäneet hyvin vähemmistöjä, toisistaan eroavia mielipiteitä ja uusia ideoita. Jo varhain kaupungeissa on ymmärretty, että menestyäkseen ei voi olla liian epäluuloinen oman kulttuurin ulkopuolelta tulevia ajatuksia kohtaan. Sama monikulttuurisuus näkyy Kiinan historian kukoistavissa taidekaupungeissa. 1000-luvulla kiinalainen kaupunki Hangzhou oli yksi maailman rikkaimmista ja suurimmista metropoleista. Toinen samalla periaatteella kasvanut kaupunki on Itä-Kiinassa sijaitseva Luoyangin miljoonakaupunki, josta löytyy valtava ja rikas kulttuuriperintö. Luoyangissa myös naisten elämä oli varsin vapaata. Tämän uskotaan olleen nomadikansojen vaikutusta, sillä jatkuvasti vaeltavien kansojen keskinäinen hierarkia oli väljempää kuin paikallaan pysyvissä yhteiskunnissa. Maalausten ja veistosten mukaan naiset ovat opiskelleet, pukeutuneet miten ovat halunneet ja pelanneet mm. hevospooloa.

Kiinan kulttuurihistoriassa korostuu avoimuus

Song-dynastia ja kirjallisuus

Kiinan historia jaottuu eri dynastioiden aikakausiin, joista jokainen on omalta osaltaan vaikuttanut myös kulttuurin kehitykseen. 1000-luvulla hallinnut Song-dynastia vei Kiinan kulttuuria eteenpäin hurjalla vauhdilla. Aiemmin kirjoja oli painettu ainoastaan luostareissa, mutta nyt ne siirtyivät kaikkien saataville laattapainon ansiosta. Samalla luku- ja kirjoitustaito kasvoivat maassa räjähtävällä vauhdilla. Runoutta arvostettiin ja runojen lukeminen ja kirjoittaminen kuuluivat olennaisena osana mm. virkamiesten koulutukseen. Runoilla saatettiin kommunikoida myös virallisissa tilanteissa. Runoihin kannatti kuitenkin panostaa, sillä huono maku saattoi johtaa kuolemaan. Hienot runot auttoivat ylöspäin sosiaalisissa piireissä, mutta huonoista saattoi saada jopa kuolemantuomion. Tuolta ajalta on säilynyt noin 50 000 runoa, joita ovat kirjoittaneet 2 200 eri runoilijaa.

Song-dynastia ja kirjallisuus

Musiikilla on tärkeä rooli kiinalaisessa kulttuurissa

Perinteinen kiinalainen musiikki perustuu pentatonisuuteen eli viisisävelisyyteen. Vaikka musiikki nauttii toki Kiinassa suurta suosiota, kuulostaa tämä länsimaiseen korvaa vieraalta. Se saattaakin olla yksi syy, miksi kiinalaisen musiikkikulttuurin vaikutus ei juuri meillä näy, toisin kuin esimerkiksi afroamerikkalaisen musiikin valta. Toisaalta meille on vierasta myös se, että Kiinassa musiikilla uskotaan olevan paljon syvempiä vaikutuksia kuin ainoastaan viihdekäyttö. Kaikki viisi eri säveltä liittyvät kiinalaisten mukaan ihmisen eri sisäelimiin ja musiikilla voidaan vaikuttaa suuresti terveyteen ja mielialaan. Oikeanlaisen musiikin kuunteleminen voi tehdä ihmisestä myös esimerkiksi hyväsydämisemmän, suvaitsevaisemman, lempeämmän tai tasapainoisemman. Kulttuuri on Kiinassa muutenkin vahvasti sidoksissa henkiseen puoleen, josta kertoo mm. edelleen vahvaa suosiota nauttiva fengshui-ajattelu.

Musiikilla on tärkeä rooli kiinalaisessa kulttuurissa
It is main inner container footer text