img

Mesopotamian myytit

/
/
/
588 Views

Mesopotamia on historiallinen entisaikainen alue, sitä kutsutaan myös nimellä Kaksoisvirranmaa. Se sijaitsee Välimeren itäpuolella suunnilleen nykyisen Irakin alueella, kattaen myös Syyrian itäosan ja Turkin kaakkoisosan. Tällä alueella kulkee kaksi virtaa, joista nimi Kaksoisvirranmaakin on saanut nimensä.

Näiden kahden virran eli joen nimet ovat Eufrat ja Tigris. Tämä Mesopotamian alue on maaperältään erittäin hedelmällistä aluetta ja siellä onkin viljelty ja kehitelty maanviljelystä vuosikaudet. Tälle alueelle on entisaikana alettu rakentaa kaupunkikulttuuria. Aluetta kutsutaan useissa teoksissa ja puheissa sivistyksen kehdoksi. Aluetta kutsutaan sivistyksen kehdoksi, koska siellä on kehitelty kirjoitustaitoa ja niin sanottu sivilisaatio on alkanut kehittymään pikkuhiljaa. Alueella oli sen kehityksen alussa monijumalainen uskonto, joka oli laajalle levinnyt ja sillä oli suuri merkitys alueella. Tämän monijumalaisen uskonnon jumalat ja jumalattaret muistuttivat olemukseltaan lähinnä ihmistä.

Mesopotamian alueella ovat kukoistaneet monet valtiot ja sivilisaatiot, muun muassa Sumerin, Akkadin, Assyrian ja Babylonian valtiot. Nämä kaikki valtiot ovat tuottaneet erilaisia kertomuksia ja taruja historiansa aikana. Erilaiset myytit ovat saaneet alkunsa tältä alueelta, ja myytit ovat siirtyneet ajan kuluessa sukupolvelta toiselle. Osa myyteistä elää vielä tänä päivänäkin, ainakin historian kirjoissa, jos ei muuten.

Myyttejä

Vuosien varrella ja kansojen sekoittuessa ja vaihtuessa alueella syntyi myös erilaisia taruja ja kertomuksia, joiden todenperäisyydestä ei ole mitään varmuutta. Tarut kulkeutuivat eteenpäin ja ehkä jopa muuttaen muotoaan kertojan mukaan ja vuosien saatossa. Siihen aikaan kaikkia tietoja ei tietenkään tallennettu niin kuin nykypäivänä vaan tiedot kulkivat eteenpäin puhumalla.

Mesopotamian alueella syntyi muun muassa luomiskertomus, joka on myös tänä päivänä tuttu monille historian opiskelijoille ja monille muillekin hieman historiaan perehtyneelle. Tarina on totta kai tuttu myös uskontoihin perehtyneille ja uskonnon opiskelijoille. Luomiskertomuksella tarkoitetaan Raamatussa esitettyä luomiskertomusta, eli Raamatun alun luominen. Toisaalta sillä voidaan ymmärtää myös Eedenin puutarhassa tapahtunut lankeemuskertomus. Tästä ei ole varmuutta, että kumpaa sillä tarkoitetaan, mutta molemmista puhutaan.

Myyttejä
Myyttejä

Vedenpaisumustarina kuuluu myös tämän alueen mytologiaan. Tarinan mukaan jumalat, erityisesti ankaran myrskyn jumala Enlil halusi hävittää koko ihmiskunnan. Tarina kertoo, että ihmiskunta oli käynyt äänekkääksi ajan saatossa ja se häiritsi myrskyn jumalan unta. Tämän takia myrskyn jumala päätti hävittää koko syntisen ihmiskunnan. Hyvä jumala halusi auttaa ihmiskuntaa ja varoitti heitä myrskyn jumalan aikeista. Hyvä jumala kehotti ihmisiä rakentamaan suuren arkin, jotta he voisivat selviytyä vedenpaisumuksesta paremmin. Tämä tarina elää edelleen voimakkaasti monissa kirjoissa, erityisesti uskonnollisissa kirjoissa.

Mesopotamian alueella liikkui kertomus paikasta nimeltä paratiisi. Paratiisia kuvailtiin yliluonnollisena paikkana kertomuksissa. Paratiisia on kuvailtu myös taiteen avulla, taiteessa paratiisi kuvataan usein kukkatarhoina ja rauhallisena paikkana asustaa. Tarinasta ei pääse varmuudella selvyyteen, että tarkoitetaanko sillä ihmiskunnan alku- vai loppukotia. Tämä käsitys on vaihdellut eri kulttuureissa ja eri ajanjaksoilla onkin verran.

Babylonin tornin tarinan ovat varmasti kuulleet monet. Siitä on puhuttu niin koulussa kuin muuallakin uskonnon kirjoissa. Tarinan mukaan tämä on ollut korkea torni, joka on mahdollisesti rakennettu Babylonian pääjumalalle Mardukille. Babylonin torni lienee ollut jonkinlainen temppeli, jossa on ollut eriaikaisia tekstejä, nuolenpäätekstejä. Varmuudella ei voida sanoa, ovatko tekstit peräisin useammalta valtakaudelta vai eivät. Torni oli aikoinaan seitsemänkerroksinen rakennelma ja sitä on ilmeisesti käytetty myös tähtitieteen tutkimukseen vuosien varrella.

Yhteenveto

Mesopotamian alue ja sen erilaiset myytit ovat todella mielenkiintoinen aihe. Alue ja sen myytit ovat todella tärkeä osa meidän historiaamme, jota jokaisen olisi hyvä tuntea edes pikkuisen. Tietoja löytyy helposti lyhenneltynä internetissä, joten millekään tieteelliselle yliopistonkurssille ei välttämättä tarvitse ilmoittautua perehtyäkseen asiaan ainakin pinnallisesti.

It is main inner container footer text