Musiikin merkitys afrikkalaisessa kulttuurissa

/
/
/
3051 Views

Musiikilla on perinteisesti ollut tärkeä rooli Afrikan kulttuurissa. Se on olennainen osa vahvan afrikkalaisen perinnön edustamisessa ja sen merkitys näkyy monissa kulttuurin osissa. Toisin kuin monet nykyiset kulttuurit, antiikin afrikkalaiset kulttuurit sisälsivät musiikin jokapäiväiseen elämäänsä. Tanssi, tarinankerronta ja uskonnolliset käytännöt perustuvat kulttuurin musiikkiin.

Musiikin ja tanssin merkitys

Musiikki on erityisen tärkeää afrikkalaisessa tanssissa, niinkin tärkeä, että monissa afrikkalaisissa kulttuureissa ei ole kahta sanaa kielessä, joita käytetään erottamaan nämä kaksi toisistaan, vaan yksi sana tarkoittaa molempia. Eli pohjimmiltaan kun termiä “musiikki” käytetään afrikkalaisessa kulttuurissa, se sisältää myös tanssin. Toisin kuin monissa länsimaalaisissa sivilisaatioissa, afrikkalaisessa kulttuurissa musiikki ja tanssi merkitsevät niin paljon enemmän, kuin vain hauskanpitoa. Monissa kulttuureissa tanssi on yleensä kahden ihmisen välillä. Afrikan kulttuurissa tanssi tapahtuu yleensä yhteisössä tai ryhmässä ja sillä on tietty tarkoitus. Utilitaristisen ajatuksen mukaan asian arvo riippuu sen käytöstä eikä sen kauneudesta. Afrikkalainen musiikki on monin tavoin utilitaristinen toiminto, jota käytetään elämän tärkeissä tapahtumissa, kuten lapsen nimeämisseremonia, naimaoikeudet, maatalousaktiviteetit, kansalliset seremoniat, sota-ajat, uskonnolliset seremoniat ja kuolleiden seremoniat.

Afrikkalaisen tanssin historiaa

Orjatyövoima alkoi 1500 -luvulla, kun afrikkalaisia vietiin Pohjois-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan ja Karibialle. Sadat erilaiset afrikkalaiset tanssityylit yhdistyi eri etnisiin ryhmiin yhdessä eurooppalaisten tanssityylien kanssa. Koska tanssi oli niin tärkeä afrikkalaisille jokapäiväisessä elämässä heidän kotimaassaan, monet orjuutetut afrikkalaiset käyttivät edelleen tanssia keinona säilyttää kulttuuriperinteensä ja säilyttää kytkös kotimaahansa.

Afrikkalaisen tanssin historiaa

Afrikkalaisilla, jotka vietiin Etelä-Amerikkaan, Karibialle, Espanjaan ja Portugaliin, oli paljon enemmän vapautta harjoittaa tanssin perinteitään kuin niillä, jotka vietiin Pohjois-Amerikkaan. Valitettavasti monet Pohjois-Amerikan orjanomistajat kielsivät afrikkalaisia suorittamasta suurinta osaa perinteisistä tansseistaan. Nämä rajoitukset eivät kuitenkaan estäneet tanssin merkitystä ja henkeä. Afrikkalaiset orjat löysivät tapoja mukauttaa tanssiaan ja jatkaa perinteitään salassa. Tämä aiheutti välttämättömiä muutoksia tansseihin. Esimerkiksi, koska orjia oli kielletty nostamasta jalkojaan, he loivat liikkeitä, jotka sisälsivät jalkojen laahaamista ja lantion ja muun kehon liikuttamista.

Äänet ja soittimet

Musiikin luomisessa afrikkalaiset käyttivät paljon omaa ääntään erilaisia tekniikoita käyttäen, kuten monimutkainen kova melisma ja jodlaus. Äänen käytön lisäksi, afrikkalaiset käyttävät monenlaisia soittimia. Afrikkalaiset soittimet sisältävät laajan valikoiman rumpuja, gongeja, helistimiä, kaksoiskelloja sekä melodisia instrumentteja, kuten jousisoittimia, kuten erilaiset harput ja harppumaiset instrumentit, kuten Kora ja viulu sekä monenlaisia ksylofoneja ja lamellofoneja; kuten mbira ja erilaiset puhallinsoittimet, kuten huilut ja trumpetit. Afrikan perinteisessä musiikissa käytettävät rummut sisältävät puhuvat rummut, bougarabou ja djembe Länsi-Afrikassa, vesirummut Keski- ja Länsi-Afrikassa sekä erilaiset ngoma -rummut Keski- ja Etelä-Afrikassa. Muita lyömäsoittimia ovat muun muassa helistimet ja ravistimet, kuten kosika, rainstick, kellot ja puukepit.

Äänet ja soittimet

Tanssit

Nuoret tanssijat esiintyvät usein häiden aikana ja viihdyttävät väkijoukkoa perinteisen Setswana -tanssin kanssa. Afrikkalaisilla on myös perinteinen tanssi Zulu ja Ndebele tanssi. Afrikassa naisten ZANU on Zimbabwen Afrikan kansallinen unioni, joka on Zimbabwen maoistisen ryhmän poliittinen siipi 1970-luvulla; sotilaallisen siiven ollessa ZANLA, Zimbabwen Afrikan kansallinen vapautusarmeija. Nämä ja ZAPU – Zimbabwen afrikkalaisen kansan unioni ja Neuvostoliiton tukema Zimbabwen kansan vallankumouksellinen armeija, ZIPRA,  käyttivät laulua ravistella ihmismassoja. Nämä ovat taistelulauluja. On olemassa LP, joka tallennettiin sotilasleireillä joskus 1970 -luvulla, todennäköisesti Mosambikissa, joka sisältää kansanlauluja, kirkonlauluja ja eurooppalaista kuoromusiikkia, joiden sanat on muutettu vallankumouksellisen viestin levittämiseksi. Ajatuksena oli käyttää kansalle tuttuja kappaleita, joka mahdollisti niiden helpon opetuksen. Useimmat kappaleet ovat puhtaasti laulullisia, koska instrumentit eivät olleet laajalti saatavilla sotilasleireissä. Kuten näette, Afrikan musiikki on elämäntapa eikä vain viihdemuoto. Afrikan kulttuuri on syvään juurrutettu sen musiikkiin sekä voitettuihin taisteluihin. Musiikki on erottamaton osa Afrikan kulttuuria, ja eri seremonioita edeltää jonkinlainen musiikki. Musiikkia käytetään viestintään, kirjallisuuden siirtämiseen, sankarien vastaanottamiseen muiden rituaalitoimintojen joukossa. Afrikassa on erilaisia musiikkilajeja, kuten hymnejä ja surulaulauluja, jotka luovat tilaisuuden tunnelmaa.


It is main inner container footer text