Norjan kansanperinteet

/
/
/
2688 Views

Norja on yksi Pohjoismaista, jonka rajojen sisäpuolelta löytyy niin kaupunkia kuin komeaa vuoristoakin. Moni suomalainenkin käy lomailemassa Norjassa. Esimerkiksi vuoristolomalla Norjan kulttuuri ja perinteet saattavat jäädä huomaamatta. Tässä hieman valaistusta Norjan omiin perinteisiin, jotka eroavat suomalaisten perinteistä.

Kansallispäivän viettäminen

Norjalaiset viettävät kansallispäiväänsä 17. toukokuuta. He kutsuvat tätä päivää nimellä syttende mai. Se tarkoittaa samaista päivämäärää. Kansallispäivänä vuonna 1814 perustettiin Norjan perustuslaki. Samalla Norjasta tuli itsenäinen valtio. Norja kuitenkin joutui liittymään Ruotsi-Norjan personaaliunioniin, mutta se purettiin vuonna 1905.

Norjan kansallispäivä on lakisääteinen vapaapäivä. Silloin kokoonnutaan yhteen juhlimaan ja koulut ympäri maan järjestävät kulkueita päivän kunniaksi. Juhliminen jo alkaa heti aamusta, sillä kansallispäivän aamiainenkin on juhla-ateria. Aamiaisella tarjotaan munakokkelia, lohta, tuoretta leipää ja shampanjaa. Tämän jälkeen siirrytään kaduille katsomaan kulkueita ja juhlimaan.Kuninkaalliset osallistuvat juhlintaan vilkuttamalla kansalle kuninkaallisen palatsin parvekkeelta. Myöhemmin he lähtevät tervehtimään kansaansa lähemmin kaupungin puistoihin.

Juhlat

Norjassa vietetään joulua kutakuinkin samoin kuin Suomessakin. Muutamia eroja kuitenkin on esimerkiksi ruokapöytään liittyen. Ihmiset kerääntyvät yhteen viettämään jouluaattoa, mutta koko Norja ei vietä sitä samalla tavalla. Pohjoisen sekä etelän suhteen on eroja ja eroavaisuuksia on myös sisämaassa asuvien että rannikolla asuvien norjalaisten joulunvietossa.

Norjalaiseen jouluun kuuluu kimalteiset joulukoristeet komeissa kullan, hopean ja punaisen väreissä. Norjassa violetti kuuluu joulun väreihin. Jouluun kuuluu myös marsipaani, jota kuluu ja runsaasti.Joulun vietto alkaa jo hyvissä ennen itse aattoa ja kaupat notkuvat erilaisista kaloista ja jouluherkuista. Joulun pääruokana ovat possun grillikyljykset ja lammasta. Lisukkeina tarjotaan hapankaalia, makkaraa ja lihapullia. Norjalaisissa häissä on muutamia eroavaisuuksia suomalaisiin häihin verrattuna. Eroavaisuudet alkavat jo sormuksesta lähtien. Kihlasormusta pidetään samassa sormessa kuin Suomessakin, mutta häiden jälkeen vihkisormusta pidetään oikean käden nimettömässä. Ennen perinteisiin kuului, että morsian piti päässään kruunua. Nykyään kruunun tilalla pidetään kevyempää tiaraa. Norjalaisissa häissä hääparin päälle heitetään rukiin ja ohran jyviä. Morsiamen tehtävänä on ottaa kiinni niin paljon jyviä kuin saa. Mitä suuremman määrän hän saa kiinni, sitä kirkkaampi tulevaisuus hääparilla tulee olemaan. Norjalainen morsian pitää yllään valkoista mekkoa ja sulhasella on yleensä musta puku, mutta juhlissa voidaan pitää Norjan kansallispukua (bunad). Bunadit on tehty villasta ja niihin on kirjailu perinteisiä, norjalaisia kuvioita. Nainen voi laittaa puvun päälle halutessaan saalin. Puvuissa voi olla kultaisia tai hopeisia koristeita. Kansallispukuun kuuluu lisäksi kengät.

Norjalainen ruokakulttuuri

Kuten arvata saattaa, Norjassa kulutetaan paljon kalaa. Myös valas kuuluu norjalaiseen keittiöön. Kaloista käytetyin on turska, sillä sitä kalastetaan paljon. Tuoreena nauttimisen lisäksi sitä myös kuivataan. Kala kuuluu myös aamiaiselle. Kalan lisäksi aamupalaan kuuluu juusto, puuro, leivät, kananmunat ja pekoni. Aamiaispöytä on siis täynnä erilaisia syötäviä, joilla päivä on hyvä aloittaa.

Norjalainen ruokakulttuuri

Norjassa rakastetaan ruokaa ja siellä järjestetäänkin erilaisia ruokafestivaaleja. Festivaalit sijoittuvat useimmiten kesäaikaan. Yksi tällaisista festivaaleista on Trondersk Matfestival. Ruokafestivaalissa ruokaa saapuu tarjoilemaan yli 150 valmistajaa. Ruokaa on niin kasviksista kuin erilaisista lihoista. Lisäksi on tarjolla monenlaisia juustoja. Vuoden 2019 festivaali järjestetään 1. – 3. elokuuta.Toinen suosittu ruokafestivaali on Stavangerissa pidettävä Gladmat-festivaali. Se järjestetään vuonna 2019 heinäkuun 24. – 27. päivänä. Tapahtuma on Skandinavian suurin ruokavestivaali ja sinne odotetaan jopa 200 000 kävijää. Odotettavissa on paljon mitä erilaisempia myyjiä ja jokainen löytää varmasti runsaasti herkullisia syötäviä tästä ruuantäyteisestä tapahtumasta. Kannattaa saapua paikalle vatsa tyhjänä!

It is main inner container footer text