Pyhän Patrickin päivänä maailma muuttuu vihreäksi, olut virtaa ja laulu raikaa

/
/
/
1254 Views

Vanha irlantilainen perinne St. Patricks’s Day eli Pyhän Patrikin päivä on vakiintunut juhlaksi jo ympäri maailmaa, sillä irlantilaisia löytyy melkein maailman joka kolkasta eikä ihme, sillä irlantilaisia tai irlantilaista syntyperää olevia ihmisiä on maailmassa yli 70 miljoonaa.

Päivää on juhlittu historiankirjojen mukaan ainakin 600-luvulta lähtien ja St. Patrick’s Day eli maaliskuun 17. päivä on samalla Irlannin kansallispäivä. Mitään muuta juhlapäivää ei juhlita yhtä monessa maassa, joten pienen saarivaltion asukkaat voivat syystäkin olla ylpeitä saavutuksestaan. Dublinissa juhlinta kestää jopa neljä päivää ja kyseessä on koko kaupungin kattava festivaali runsaine oheistapahtumineen. Kaakkois-Irlannissa järjestetään puolestaan upea ilotulitusshow ja Corkissa panostetaan koko perheen juhlintaan. Maaliskuussa kannattaa siis suunnata Irlantiin, mikäli haluaa kokea jotain todella ainutlaatuista.

Katolisesta pyhästä koko kansan juhlapäiväksi

Päivän tunnusväri on vihreä ja asioiden värjäämisessä on toisinaan ylletty varsin mittaviin suhteisiin, sillä esimerkiksi Chicagossa värjätään perinteisesti kaupungin läpi kulkevan joen vesi vihreäksi. Päivän tunnuksena toimii vihreä kolmiapila eli shamrock ja Lebrechaun eli irlantilainen maahinen. Vanha katolinen juhlapäivä on nykyään yksi vuoden suurimmista olutjuhlista ja aidoin tunnelma löytyneekin aina paikallisesta irkkupubista. Irlantilaiset kun ovat tunnetusti suuria oluen ja laulun ystäviä, eivätkä muutkaan päivän juhlistajat ole panneet tätä perinnettä pahakseen. Juhlan luonne on siis muuttunut melko lailla alkuperäisestä, mutta ainakin kaikilla on hauskaa.

Orjatyöläisestä kansallispyhimykseksi

Pyhä Patrick, jonka iirinkielinen nimi on Naomh Pádraig, on Irlannin virallinen suojeluspyhimys. St. Patrick toi kristinuskon Irlantiin 400-luvulla, vaikka itseasiassa hän itse ei ollut elämänsä alkupuolella kovinkaan uskonnollinen henkilö. Pyhän Patrickin arvellaan syntyneen Skotlannissa 300-luvun loppupuolella, mutta teini-iässä hänet pakotettiin orjaksi ja siirrettiin Irlantiin, jossa hän paiski töitä kuuden vuoden ajan kunnes onnistui karkaamaan. Orjatyönsä aikana Patrick oppi paikallisen kielen, joka olikin myöhemmin hyödyksi ja häntä opastettiin myös kristinuskossa isäntiensä toimesta. Orjuutensa jälkeen Patrick opiskeli Ranskassa papiksi ja palasi opintojensa jälkeen takaisin Irlantiin, nähtyään unen jossa häntä käskettiin viemään oppejaan irlantilaisille. Lopulta hän teki elämässään lähetystyötä yli 30 vuoden ajan, kunnes menehtyi vaikuttavassa 76-vuoden iässä.

Orjatyöläisestä kansallispyhimykseksi

Pyhään Patrickiin liittyy lukemattomia sankaritarinoita

Irlannissa Pyhän Patrickin hahmoon liittyy runsaasti erilaisia uskomuksia, kuten se, että hänen ansiostaan Irlannissa ei ole lainkaan käärmeitä. Uskomuksen mukaan Pyhä Patrick karkotti kaikki käärmeet maasta. Totta on, että Irlannissa ei ole lainkaan käärmeitä, mutta tilanne on sama Uudessa-Seelannissa, jossa asiasta ei ainakaan voida kiittää Patrickia. Irlannissa sankaritarina kuitenkin elää vahvana ja tarun mukaan käärmeiden karkottaminen vaati Patrickilta 40 päivää ja yötä kestävän kilvoittelun paholaisen kanssa. Kilvoittelun päätyttyä uupunut Patrick heitti hopeakolikon vuorenrinnettä alas ja kilinä pelästytti käärmeet niin pahoin, että ne lähtivät maasta ikiajoiksi. Pyhän Patrickin kerrotaan tehneen lukuisia muitakin ihmeitä ja toisinaan hänen mainitaan myös eläneen 120-vuotiaaksi.

Pyhän Patrickin vuorelle riittää tunkua

Nykyään vuori, jolla Pyhän Patrickin kerrotaan taistelleen paholaisen kanssa, on suosittu pyhiinvaelluskohde, mutta matka ei ole täysin vaaraton. Joka vuosi kymmenet tuhannet pyhiinvaeltajat lähtevät kapuamaan vuoren rinnettä, mutta useat heistä loukkaavat itsensä teräviin kiviin, jotka peittävät vuoren rinnettä. Uskonnolliset pyhiinvaeltajat taittavat matkaa yleensä paljain jaloin, sillä näin uskotaan Patrickinkin tehneen. Uskonnollisten pyhiinvaeltajien lisäksi reitillä nähdään paljon vuorikiipeilijöitä ja vaeltajia. Vuoren huipulle on pystytetty valkoinen Pyhän Patrickin patsas ja lisäksi määränpäästä avautuvat upeat näkymät Atlantille asti.

Pyhän Patrickin vuorelle riittää tunkua
It is main inner container footer text