Ruotsalainen juhannus

/
/
/
3280 Views

Juhannus on yhtä tärkeä juhla ruotsalaisille kuin se on meille suomalaisillekin. Siihen liittyy paljon historiaa ja perinteitä, joita halutaan kunnioittaa ja juhlia joka vuosi. Nuorille se on juhla mitä täytyy juhlia, kokoonnutaan yhteen, lauletaan ja tanssitaan läpi viikonlopun. Vanhemmalle väelle se on myös syy juhlia, viettää mukava viikonloppu vanhojen ystävien seurassa. Sillä ei ole edes niin väliä, että missä sitä juhlii, kunhan sen tekee ulkona.Juhannuksen ajankohta on Ruotsissa sama kuin Suomessakin. Se ajoittuu kesäkuun 20.-25. paikkeille. Ajankohta on aina viikonloppu. Se muistuttaa monella muullakin tapaa hyvin paljon Suomen juhannusta. Kaupungit tyhjenevät ja ihmiset siirtyvät kesämökeille tai muualle luonnon rauhaan. Erilaiset kansalliset alkoholijuomat ovat vahvasti läsnä, kuten myös sillit ja uudet perunat. On kuitenkin joitakin eroja mitä löytyy Ruotsista verrattuna meidän juhannukseemme.Jo juhannusaamusta asti voi törmätä moneen ihmiseen kukkaseppele päässä. Kukkien keruu tehdään yleensä heti aikaisin aamusta ja niistä tehty kaunis seppele kulkee päässä koko päivän. Kukkaseppeleen tekoon käytetään aikaa ja vaivaa. Yleensä ne jopa ommellaan muotoonsa, jotta ne kestävät käytössä koko juhannuspäivän. Se on myös mukava yhteinen askarteluhetki millä aloittaa rentouttava viikonloppu.

Juhannussalko, ruokaa, juomaa ja yhteislauluja

Juhannuskokkoa ei Ruotsissa polteta. Kokon poltto liittyy siellä toiseen perinteeseen mikä tehdään jo pääsiäisenä. Juhannukseen sen sijaan kuuluu juhannussalko. Juhannussalkoja löytyy myös Suomen ruotsinkielisiltä alueilta kuten Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta. Juhannussalkoja löytyy myös etelämpää Euroopasta kuten Saksasta ja Itävallasta. Voi olla, että ne ovat aikanaan kulkeutuneet sieltä Pohjoismaihin.

juhannus kesällä

Juhannussalkoja ruotsissa kutsutaan nimellä majstång. Sen alkuperästä on hieman erilaisia tarinoita, mutta yleisesti sen sanotaan kuvastavan iloa ja onnea minkä lämmin kasvukausi on taas tuonut tullessaan. Salko koristellaan talkoovoimin ja kylien välisessä kilpailussa mietitään, kenellä on kaikkein upeimmin koristeltu juhannussalko. Nosto tapahtuu tankokapteenin opastusta kuunnellen ja se on erittäin tarkkaa työtä.Kun juhannussalko on saatu nostettua huudetaan nelinkertainen eläköön huuto, ´hurraa, hurraa, hurraa! ´, pidetään puheita, lauletaan yhteislauluja ja tanssitaan salon ympäri. Salon nostolle ei ole olemassa mitään tiettyä aikaa, vaan ne nostetaan eri paikoissa eri aikataulujen mukaisesti, kunhan se tapahtuu juhannusaattona. Salko jätetään pystyyn yleensä koko loppukesäksi, jonka jälkeen se korjataan pois ja uusi rakennetaan jälleen seuraavana vuonna. Snapsit ja juomat kuuluvat olennaisena osana ruotsalaiseen juhannuksen viettoon. Kannattaakin opetella muutama suosittu juomalaulu, jos haluaa päästä yhtä hauskaan tunnelmaan paikallisten kanssa. Ruotsalaiset rakastavat yhteislaulu hetkiä ja erityisesti juhannuksena ne raikaavat ympäri kyliä ja metsiä. Suosituin juomalaulu lienee Helan Går, jonka sanat kannattaakin pyytää itselle, jotta voi laulaa mukana muiden kanssa.Ruokapöydästä löytyy paljon herkkuja. Kun säät sallivat grillit ovat kuumina ja niillä grillataan perinteisiä herkkuja kuten makkaraa ja pihvejä. Uusia perunoita on oltava pöydässä Ruotsin lukuisten silli valikoimien seurana. Myös erilaiset hapankerma, silli, kananmuna sekoitukset ovat suosittuja. Jälkiruoaksi syödään usein perinteinen prinsesstårta, mikä onkin suussa sulavan hyvää. Ruokajuomana on olutta ja snapseja, kutakin vuorotellen.Ruotsalaiseen juhannusperinteeseen kuuluu myös paljon samoja taikoja ja uskomuksia kuin meillä. Tytöt keräävät seitsemää eri sorttia kukkia tyynyn alle, toivoen unessaan näkevänsä tulevan puolisonsa. Kaupungit tyhjenevät ihmisistä ja kaikki siirtyvät luonnon rauhaan mökeille ja järvien rannoille. Juhannus on koko kansan juhla ja siitä nauttivat niin nuoret kuin vanhatkin. Ruotsissa se koetaan hyvin pitkälti kaikkien juhlana ja juhannussalon ympärillä järjestetään monenlaista leikkiä, laulua ja pelejä pitkin päivää mihin kaikki ovat tervetulleita osallistumaan.

It is main inner container footer text