Ruotsalaiset perinteet

/
/
/
3280 Views

Ruotsi on maantieteellisesti lähellä meitä suomalaisia, mutta muistuttavatko ruotsalaisten omat perinteet lainkaan suomalaisten perinteitä? Moni muistuttaa, mutta on myös sellaisia perinteitä, joita ei täällä Suomessa ole. Ruotsalaisten perinteisiin liittyy usein ruoka, yhdessäolo ja hauskanpito. Ruotsalaisten viettämien tapahtumien lisäksi on olemassa myös tiettyjä ruotsalaisia perinneruokia, joita kannattaa ehdottomasti maistaa!

Perinteisiä juhlapyhiä

Jouluun liittyy tietysti läheisesti myös myyjäiset. Perinteisillä joulumarkkinoilla on tarjolla monenmoista tuotetta, kuten glögiä, pullia, sinappia, marmeladeja, käsitöitä ja tietysti piparkakkuja. Joulumarkkinat ovat Ruotsissa niin suuri asia, että jotkut markkinat ovat avoinna jopa joulukuun jokaisena päivänä. Näin kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan niihin. Kannattaa käydä katsastamassa esimerkiksi Tukholman Skansenilla tai vanhassa kaupungissa järjestetyt tunnelmalliset joulumarkkinat.Ruotsalaisten joulunvietto kestää koko joulukuun ajan. Mitä ruokapuoleen tulee, kuuluu ruotsalaiseen joulupöytään paljon samoja herkkuja kuin suomalaisessakin joulussa. Ruotsalaisten jouluruokiin kuuluu niiden lisäksi vielä Janssonin kiusaus, makkarat, porsaan kylkipaisti, lihapullat sekä pikkunakit. 13. joulukuuta juhlitaan Pyhän Lucian päivää, jota on juhlistettu jo 400 vuoden ajan. Juhliminen tapahtuu Lucia-kulkueiden ja kirkkokonserttien avulla. Monille Lucia-neito onkin varmasti tuttu hahmo valkoisine kaapuineen ja kynttilöineen.Ruotsalaisten juhannus on railakas ja iloinen. Siihen kuuluvat perinteisesti kesän runsaat grilliherkut sekä juhannussalko, nimeltään majstång. Juhannussalon ympärillä lauletaan ja tanssitaan perinteisiä ruotsalaisia piirileikkejä. Tästä juhlapyhästä ei hauskuus puutu. Se on varmasti kesän kohokohta!On eräs ruotsalainen perinne, jota ei muualla maailmalla tapaa. Se on nimittäin surströmming, hapansilakka. Tämä monen ei-ruotsalaisen maailman pahimman hajuiseksi tituleeraama herkku kuuluu ruotsalaisten herkkupöytään ja se tarjoillaan manteliperunoiden, voin punasipulin sekä kermaviilin kanssa. Perinne on ollut olemassa jo 1700-luvulta lähtien ja se pitää edelleen pintansa. Kala hapatettiin alunperin pitkän säilömisen vuoksi.Rapujuhlat kuuluvat olennaisesti ruotsalaisten syysjuhliin. Tuolloin ihmiset pitävät hauskaa hassuine hattuineen ja snapsilaseineen. Juhliin on kutsuttu niin sukulaisia, ystäviä kuin työkavereitakin. Juhlat voidaan järjestää missä tahansa, esimerkiksi kotona tai kesämökillä, kunhan kaikki mahtuvat mukaan. Tässä juhlassa pöytä notkuu herkuista, juomista ja tietenkin ravuista. Juusto on myös suuressa osassa ja sitä pitääkin olla tarjolla juuri tiettyä juustolajiketta, kryddostia. Juustopiiraassa tulee käyttää Västerbotter-juustoa. Rapujuhlat merkitsevät kesän loppua ja se onkin viimeinen mahdollisuus pitää suuret juhlat ennen talvea. Lue lisää täältä, josta löydät tietoa myös muista perinteistä.

Ruotsalaiset ruokaperinteet

Kun mietitään ruotsalaista perinneruokaa, tulee väistämättä ensimmäisenä mieleen lihapullat. Ruotsalaiset lihapullat tarjoillaan perunamuusin ja puolukkahillon kera. Maistuu myös suomalaisille! Ruotsalaisten ruoat ovatkin suurilta osin samankaltaisia kuin Suomessa. Tästä syystä suomalaisenkin on helppo löytää Ruotsista mieluinen ruokailupaikka.Ruotsalaisten perinneruokiin kuuluvat mm. porsaanlihalla täytetty perunamyky, nimeltään palt. Tämä tarjoillaan puolukkahillon kera ja perunan päälle asetetaan tietenkin voisilmä. Toinen perinneruoka muistuttaa suomalaisten rakastamaa HK:n sinistä. Tämä makkara tunnetaan nimellä falukorv. Sitä voi käyttää tavallisen lenkkimakkaran tapaan esimerkiksi uunimakkarana. Tottakai myös mätitahna tulee mainita kerrottaessa ruotsalaisista ruokaperinteistä. Kallen mätitahna on se perinteinen valinta, sillä sen historia juontaa juurensa jo satojen vuosien päähän. Itse tuotetta on kuitenkin myyty 1950-luvulta lähtien ja sitä myydään Suomenkin kaupoissa. Mätitahna sopii loistavasti leivälle, esimerkiksi keitettyjen munien päälle. Ruokaperinteisiin voitaisiin liittää myös ruotsalaisten lempiherkuille nimittämät ovat päivät, nimittäin vohveli- ja kanelipullapäivät. Vohveleista pääsee nauttimaan jokaisessa ruotsalaiskahvilassa 23.5. ja kanelipullien oma päivä koittaa 4. marraskuuta, jolloin niitä myydään joka kahvilassa. Ruotsalaiset pitävät näistä herkuista kovin ja pitäähän niilllä olla oma päivä, jolloin herkkuja saa varmasti mistä vain.

Ruotsalaiset ruokaperinteet
It is main inner container footer text