Saamelaiset ovat ylpeitä kulttuuristaan

/
/
/
2150 Views

Saamelaiset ovat kansa, joka elää fennoskandian pohjoisosissa. Heillä on oma kulttuurinsa, joka poikkeaa siitä arjesta, johon suurin osa suomalaisista ovat tottuneet. Jo saamelaisten kielet ovat kunnioituksen arvoisia, sillä ne ova Euroopan alkuperäiskieliä. Saamelaisten perinteet ovat hyvinkin vahvoina edelleen ja kulttuurista ollaan ylpeitä. Tutustutaan hieman tähän kiinnostavaan kulttuuriin, joka antaa hyvin paljon ja josta me kaikki voisimme oppia paljon.

Saamelaisten perinteitä

Saamelaisia elää Suomen ulkopuolellakin, mutta Suomessa heitä asuu 10 000. Saamelaisesta tulee päällimmäisenä mieleen punainen kansallispuku. Saamelaispuku onkin heille erittäin tärkeä ja vaatteista pidetään huolta erityisen hyvin. Mutta puvussa piilee komean ulkonäön ja perinteen lisäksi myös paljon muutakin, joista suurin osa meistä ei ehkä ole tietoisia. Puvusta voi nimittäin päätellä eri asioita. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi saamelaisen kotiseutu ja suku. Jopa henkilön siviilisääty tulee ilmi saamelaispuvusta. Kätevää, eikö totta? Missä pukuja sitten käytetään ja tuleeko saamelaisen käyttää pukua aina? Nykyajan saamelaiset eivät pidä saamenpukua koko aikaa, vaan se otetaan esille erityistilaisuuksissa, kuten syntymäpäiville, häihin ja muihin juhliin. Puku onkin erityinen ylpeydenaihe saamelaisille.

Saamelaisuuteen

Saamelaisuuteen kuuluu hyvin vahvasti käsityöt. Käsityöt valmistetaan useimmiten luonnosta kerätyistä materiaaleista. Luontoa kunnioitetaan hyvin paljon ja käsitöitä valmistetaan eniten jotain tiettyä käyttötarkoitusta varten. Saamelaisia käsitöitä voi olla esimerkiksi poronnahasta valmistetut kengät ja hanskat. Ne lämmittävät talven pakkasilla. Käsityöläisille on tärkeää käyttää eläimen tai puun kaikki osat. Tämä tarkoittaa, että eläimistä käytetään kaikki osat verisuonia myöten. Toki käsitöitä tehdään myös koristeiksi. Aidon saamelaisen käsityön tunnistaa aina Sámi Duodji -merkistä. Saamelaisilla on oma musiikkikulttuurinsa. Moni on varmasti kuullut sanan joiku. Mutta kaikki eivät tiedä, mitä se todella tarkoittaa. Joiku on saamelaisten tapa kunnioittaa tai tervehtiä toista. Saamelainen saattaa kylään tullessaan tervehtiä talon isäntää tai emäntää joikulla. Joiku on yhdistelmä erilaisia melodioita ja äänenkäyttötekniikoita eli se ei sisällä selkeitä lauseita. Saamelaisten perinteessä itselleen joikaaminen on kiellettyä, sillä sitä pidetään itserakkaana tapana.Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame. Näistä inarinsaame ja koltansaame ovat vaarassa hävitä, sillä niitä puhuu äidinkielenään vain muutamia satoja henkilöitä. Pohjoissaamea taas puhuu Suomessa noin 2000, Pohjoismaissa noin 20 000 – 25 000 henkeä. Kielet halutaan pitää elossa ja ne kokivatkin aikoinaan kovia, kun saamen puhuminen saattoi olla kokonaan kiellettyä monissa päiväkodeissa tai kouluissa. Nykyään näin ei onneksi ole, vaan saamelaiset saavat olla ylpeitä juuristaan ja kielestään.

Saamelaisuudesta tulee olla ylpeä

Saamelaiset juhlivat omaa kansallispäiväänsä 6. helmikuuta. Tämä on päivä, jolloin Pohjoismaiden eri saamelaiset päättivät aloittaa keskenään rajat ylittävän yhteistyön. Päivän juhlistaminen vahvistaa saamelaisen jo olemassaolevaa kulttuurista identiteettiä. Lisäksi tietous saamelaisuudesta leviää. Suomen kouluissa kerrotaan saamelaisuudesta suhteellisen vähän. Saamelaisten asut tulevat monille tutuksi, mutta tietävätkö suomalaiset kovin paljoa itse saamelaisuudesta? Tietouden vähyys on harmi, sillä saamelaisuus on rikas kulttuuri, joka antaa paljon. Saamelaisuus on tärkeä osa Euroopan historiaa ja olisi toivottavaa, että kulttuurista kerrottaisiin enemmän lapsille ja nuorille.

Saamelaisuudesta tulee olla ylpeä

Saamelaiset ovat luonnonläheistä kansaa, jotka kannattavat kestävää kehitystä. Poronhoito on yksi perinteisistä saamelaisista elinkeinoista. Se muodostaakin suuren osan saamelaisten vuodesta, sillä poroissa on hoidettavaa ympäri vuoden. Porot antavat saamelaisille niin ruokaa kuin materiaalia käsitöihin. Porot työllistävät ihmisiä. Porot ovat siis monella tavalla hyödyllisiä ja poronhoito onkin elämäntapa. Tämä eroaa suuresti moderneista elintavoista Suomen eteläisimmissä kaupungeissa.

It is main inner container footer text