Unkarissa pääsee tutustumaan sekä historiaan että elävään kansanperinteeseen

/
/
/
1209 Views

Yksi Keski-Euroopan kiinnostavista matkakohteista on Unkari, jossa tunnetusti puhutaan myös Suomen sukulaiskieltä. Samoin kuin Suomessa, myös Unkarissa on erittäin monipuolinen kansanperinne, joka tarjoaa runsaasti ihmettelyn ja ihastuksen aiheita. Erityisen vahvana maassa elävät arkkitehtuuri ja erityisesti maaseudun arkkitehtuuri, käsityöperinne, kansanmusiikki- ja tanssi. Kulttuuriin voi tutustua helposti toki esimerkiksi paikallisissa museoissa, mutta suuri osa kulttuurista on edelleen elävää ja nähtävissä kylissä ja yhteisöissä ja jopa kaupungeissa. Ympäristöään tarkkaileva turisti saattaa hyvinkin yllättyä. Tuliaisiksi taas löytyy toinen toistaan upeampia käsitöitä, joihin tekijä on kirjannut tarinansa.

Kylämuseoissa pääsee aikamatkalle satojen vuosien taa

Unkarilaisten kylien arkkitehtuuri on kiinnostavaa ja omalaatuista. Parhaan yleiskatsauksen muutaman sadan vuoden taakse saa vierailemalla kylämuseossa, joita on runsaasti eri puolilla maata. Kylämuseoista kuuluisin on kansantieteellinen ulkoilmamuseo Szentendren alueella, joka sijaitsee lähellä Budapestia. Kiinnostava kohde on myös Göcsejin kylämuseo, joka on samalla Unkarin aivan ensimmäinen kylämuseo. Täällä voit ihastella esimerkiksi pihan keskellä sijaitsevaa kaunista vesimyllyä, joka on rakennettu 1800-luvulla. Jos sinulla riittää aikaa ja kiinnostusta museokyläkierrokselle, kannattaa ohjelmaan mahduttaa ehdottomasti myös Sóstón museokylä, sillä samalla vierailulla pääsee tutustumaan laajasti viiden eri kansantieteellisen alueen perinteisiin, tapoihin ja arkkitehtuuriin. Näytteillä on kulttuuria niin Szatmárista, Rétközistä, Nyirségistä, Nyiri Mezöségistä kuin Beregistäkin, kaikki kätevästi aseteltuna yhteen kylään. Samalla voi vierailla kylän kievarissa ja nauttia teemaan sopivista juomista ja naposteltavista.Kylämuseoita rakastavassa Unkarissa voi halutessaan aikamatkailla vielä kauemmas historiaan ja tähän kätevin kohde on Tiszaalpár, jossa sijaitsee huolella entisöity, Árpád-kaudelle sijoittuva kylä. Kylän rekonstruoinnissa on käytetty apuna 1000-1300-luvuilta löytyneitä arkeologisia esineitä ja materiaaleja, joiden avulla kylään on saatu varsin aidontuntuinen tunnelma tuhannen vuoden takaa.

Kylämuseoissa pääsee aikamatkalle satojen vuosien taa

Elävää kansanperinnettä ihastellaan erityisesti juhlapyhinä

Jos haluat tutustua mieluummin hieman nykyaikaisempiin perinteisiin, löytyy niitäkin monipuolisesti kyläyhteisöistä. Kaunis yhdistelmä elämää ja historiaa löytyy esimerkiksi Hollókön kylästä, jossa historian havinan seassa eletään varsin aktiivista elämää, joka kuitenkin sitoutuu vahvasti perinteisiin. Yli satavuotiset traditiot korostuvat erityisesti pääsiäisen aikaan, sillä pääsiäisen juhlintaan liittyy runsaasti maan ominaisperinteitä.Kansanperinteet eivät ole Unkarissa suinkaan ainoastaan historiaa, vaan myös osa nykypäivää. Niihin tutustuminen auttaa myös ymmärtämään laajemmin unkarilaisia ja heidän kulttuuriaan. Moni näistä perinteistä liittyy juhlapyhiin, joista unkarilaiset ottavatkin ilon irti.

Koe unkarilainen laskiainen, pääsiäinen tai vaikka häät!

Laskiainen eli unkariksi Busójárás täyttää kadut mitä pelottavimmilla olioilla – joilla on tärkeä tehtävä. Ihmiset pukeutuvat mahdollisimman pelottaviin asuihin ja naamioihin ja kiertelevät sitten kaduilla pelottaakseen talven pois.Pääsiäisenä kylät ja kaupungit koristautuvat, sillä Unkarissa pääsiäinen on tärkeä juhla. Juhlintaan liittyy myös hieman leikkisämpiä perinteitä, kun pojat pirskottelevat tyttöjen päälle hajuvettä. Samalla nämä ihailijat lukevat valituille tytöilleen huvittavia pieniä runoja. Kyseessä on hieman nykyaikaisempi versio siitä, että naisten päälle kaadettiin ämpärillä vettä. Uskomuksen mukaan nimittäin sellaiset naiset joita ei kasteltu, kuihtuivat vähitellen pois. Naisten kasteleminen on oikeastaan siis poikien kunniatehtävä. Tytöt puolestaan palkitsevat pojat tästä eleestä lahjoittamalla heille itse maalaamiaan munia. Munien koristelusta tehdään toisinaan varsinainen taitolaji ja lopputuloksena on upeita luomuksia.                  Unkarilaiset häät ovat vauhdikas tapahtuma, jossa nuoren parin onnea pyritään varmistamaan monilla eri perinteillä. Parille kerätään pesämunaa siten, että vieraat maksavat morsiamen tanssittamisesta. Yhteistyön toimivuus taas varmistetaan siten, että juhlan lopuksi vieraat rikkovat laseja ja morsiuspari siivoaa sotkun yhdessä, oppien näin toimimaan yhdessä jatkossakin. Hääjuhlaa saavutaan yleensä seuraamaan koko kylän voimin.

Koe unkarilainen laskiainen, pääsiäinen tai vaikka häät!
It is main inner container footer text