Vesistöissä viihtyvät haltijaolennot kuuluvat monen maan kansantaruihin

/
/
/
2165 Views

Vedessä asuvat haltiaolennot ovat osa monia kansantaruja, eikä ihme, sillä vesi on aina ollut tärkeä elementti ihmisille. Erityisesti merenneidot ovat kiehtoneet mieliä aina ja entisaikaan merenkävijät ovat myös raportoineet näkemistään merenneidoista. Merenneidot kuvataan usein kauniina viettelijöinä ja nämä taruolennot ovat säilyneet osana useita tarinoita meidän päiviimme asti. Veden- tai merenneitoja on tavattu kansantaruissa, elokuvissa, kuvataiteessa ja kirjallisuudessa kautta aikojen. Toisinaan heidät on kuvattu raikkaina ja puhtaina sekä eteerisen kauniina, toisinaan taas pelottavina ja katalina houkuttelijoina.

Merimiehet ovat raportoineet havaitsemistaan merenneidoista jo varhaisilla purjehdusretkillä, mutta tuolloin kyseessä eivät tainneet olla nykypäivien solakat kaunottaret, sillä myöhemmin havaintojen kohteiksi varmistuivat lähes 600 kiloa painavat manaatit eri lempinimeltään merilehmät.

Kauniit ja turhamaiset merenneidot kiehtovat taiteilijoita

Merenneidoille yhteistä on, että jalkojen sijaan lantiosta alkaa pyrstö, mutta muuten heidän ulkonäkönsä on vaihdellut aikojen saatossa. Merenneitojen kerrotaan usein pystyvän hengittämään sekä veden alla että ilmassa. Varsinkin nykyään merenneitoja on kuvailtu äärettömän kauniiksi ja siroiksi naisiksi, luonteeltaan myös turhamaisiksi. Tarun mukaan he elävät vedessä ilman rihman kiertämää, mutta erityisesti elokuvissa heille on usein lisätty simpukoista valmistetut bikinit. Merenneidot käyttävät paljon aikaa ja vaivaa ulkonäöstään huolehtimiseen, esimerkiksi kammaten jatkuvasti hiuksiaan ja peilaillen itseään. Nämä piirteet ovat nähtävissä myös lasten elokuvissa, kuten H.C Andersenin tarinassa ja myöhemmin Disneyn suosikkipiirretyssä Pieni merenneito. Kansantaruissa ulkonäköön keskittymistä selitetään sillä, että merenneidot pyrkivät houkuttelemaan kalastajia naimisiin kanssaan.Aivan kuten Pienen merenneidon Arielille kävi, merenneitojen kerrotaan rakastuvan helposti komeisiin miehiin. Uteliaat merenneidot hakeutuvat toisinaan lähemmäksi rantoja tarkkailemaan ihmisten elämää.

Kauniit ja turhamaiset merenneidot kiehtovat taiteilijoita

Veden olentoja esiintyy runsaasti myös suomalaisessa mytologiassa

Merenneito tai oikeammin veden emäntä löytyy myös suomalaisesta mytologiasta ja varsinkin Kalevalasta. Tätä olentoa on kutsuttu lukuisilla eri nimillä, kuten vedenneito, näkinneito ja vesineitty. Olennon ulkonäkökuvaukset vastaavat merenneidon olemusta, sillä kyseessä on kaunis nainen, joka aamunkoitteessa tai illansuussa kampaa rantakivetyksellä pitkää tukkaansa. Nainen on alasti tai hänen vartaloaan peittää veden kuohuista muotoutunut puku. Pyrstöä tällä olennolla ei kuitenkaan ole, vaan ulkonäkö muistuttaa läheisesti ihmistä. Kyseessä ei ole myöskään seireeni, vaan ystävällinen ja hieman ujo vedenneito, joka ihmisen lähestyessä pulahtaa pian takaisin veteen.

Veden valtakunnassa riittää asukkaita

Suomesta löytyy vedenneidolle myös miespuolinen vastine eli vetehinen, joka on varsin pelottava hahmo. Tämän veden haltian ihoa peittävät mustat karvat ja hänellä kasvaa pitkä parta. Hyvällä tuulella ollessaan vetehisen uskottiin tuovan kalastajille lisää saalista ajamalla kaloja näiden verkkoihin ja puhaltavan myötätuulta purjehtijoille, mutta huonolle tuulelle sattuessaan tämän pelätyn olennon uskottiin vievän ihmisiä veden alle. Edellä mainittujen lisäksi Suomessa on uskottu, että vedessä asustavat myös veden kuningas Ahti ja emäntä Vellamo tyttärineen ja palvelijoineen. Ahti on heistä kuuluisin ja kuvataan ulkonäöltään usein kreikkalaisen meren jumalan Poseidonin kaltaiseksi. Ahdin pitkäparta on muotoutunut merilevästä ja hänellä on lihaksikas ylävartalo. Ahtia nähdään sekä pyrstöllä että ilman, mutta mukanaan hänellä on aina kolmikärki. Ahti on ollut tärkeä erityisesti kalastajille ja häneltä pyydettiin usein kalaonnea.

Veden valtakunnassa riittää asukkaita

Veden jumalatar Vellamon nimi kuvastaa veden liikettä eli vellomista. Vellamolla on tarujen mukaan pitkät ja paksut hiukset, jotka ulottuvat vyötärölle asti. Hän saattoi toisinaan tarttua kalastajan onkeen ja pyrkiä kalastajan puolisoksi, mutta yleensä asutti kuitenkin Ahdin kanssa vedenalaista linnaa. Tyttärien puolestaan kuvaillaan olevan iloluontoisia ja kauniita vedenhenkiä, jotka nauraen leikkivät vedessä.

It is main inner container footer text