Yhä useampi kääntyy buddhalaisuuden käytäntöihin – osa 2

/
/
/
2067 Views

Buddhismi on suosittu uskonto useissa osissa Aasiaa, mutta monet länsimaissakin harjoittaa buddhalaisia käytäntöjä. Tämän artikkelisarjan ensimmäinen osa tarkasteli buddhismin perusteita, kuka Buddha oli sekä buddhismin neljää jaloa totuutta. Tässä osassa keskitymme kahdeksanosaiseen polkuun ja miten buddhismia harjoitetaan.

Kahdeksanosainen polku

Oikea näkemys, oikea ymmärrys. Buddhalainen uskoo maailman näkemiseen sellaisena kuin se todella on, ei niin kuin me kuvittelemme sen olevan tai haluamme sen olevan. Buddhalaiset uskovat, että normaali tapa, jolla me näemme ja tulkitsemme maailmaa, ei ole oikea tapa, ja että vapautuminen tulee, kun näemme asiat selvästi.Oikea aikomus. Buddhalaiset uskovat, että ihmisellä pitäisi olla tavoitteena nähdä totuus ja toimia tavalla, joka ei ole haitallista millekään eläville asialle. Virheet ovat odotettavissa, mutta oikean aikomuksen omaaminen lopulta vapauttaa meidät. Nämä kaksi ensimmäistä osaa kuuluvat viisaus kategoriaan. Oikea puhe. Buddhalaiset päättävät puhua huolellisesti, ei haitallisella tavalla, joka ilmaisee selkeitä, totuudenmukaisia ​​ja mieltä ylentäviä ideoita ja välttämällä niitä, jotka vahingoittavat itseä ja muita. Tämä, ja kaksi seuraavaa osaa kuuluvat kahdeksanosaisen polun eettisen toimintaan.

Kahdeksanosainen polku

Oikea toiminta. Buddhalaiset yrittävät elää eettisesti. Heidän eettisen perustan periaate on elää ilman, että he hyväksikäyttävät muita. Oikea toiminta sisältää viisi ohjetta: pidättäydy toisen elämän riistämisestä, varastamisesta, valehtelusta, seksuaalisesta väärinkäytöstä, huumeista ja päihteistä. Oikea toimeentulo. Buddhalaiset uskovat, että työmme, jonka valitsemme itsellemme, tulisi perustua eettisiin periaatteisiin, ja siihen, ettei toisia hyväksikäytetä. Työ, jota teemme, tulisi kunnioittaa kaikkia eläviä asioita ja sen tulisi olla työ, josta voimme olla ylpeitä. Oikea ponnistus tai yritteliäisyys. Buddhalainen pyrkii kehittämään innostusta ja positiivista asennetta elämää ja toisia kohtaan. Buddhalaisille oikeanlaiset ponnistelut tarkoittavat tasapainoista ”keskitietä”, jossa oikeat ponnistelut tasapainotetaan rennolla hyväksynnällä. Oikea tietoisuus. Buddhalaisessa käytännössä oikea tietoisuus kuvataan parhaiten olemalla rehellisesti tietoinen hetkestä. Se pyytää meitä olemaan keskittynyt, mutta ei sulkea pois mitään, mikä on kokemuksemme sisällä, vaikeat ajatukset ja tunteet mukaan lukien. Oikea keskittyminen. Tämä osa kahdeksanosaisesta polusta muodostaa perustan meditaatioon, jonka monet ihmiset tunnistavat buddhalaisuudesta. Sanksrit -termi, samadhi, käännetään usein keskittymiseksi, meditaatioksi, imeytymiseksi tai mielen kirkkaudeksi. Buddhalaisille mielen keskittyminen, kun se on valmisteltu asianmukaisella ymmärryksellä ja toiminnalla, on avain tyytymättömyydestä ja kärsimyksestä vapautumiseen.

Miten buddhalaisuutta “harjoitetaan”

Harjoitus viittaa useimmiten tiettyyn toimintaan, kuten meditointiin tai laulamiseen, jota tehdään päivittäin. Esimerkiksi japanilainen Jodo Shu (puhdas maa) buddhalaiset lausuvat Nembutsua joka päivä. Zen ja Thervada buddhalaiset harjoittavat bhavanaa ( meditaatiota) päivittäin. Tiibetiläiset buddhalaiset saattavat harjoittaa erikoistunutta muodotonta meditaatiota useita kertoja päivässä. Monet buddhalaiset ylläpitävät kotialttaria. Mitä alttarilla tapahtuu, vaihtelee sekin sektista, mutta useimmissa on kuva Buddhasta, kynttilöitä, kukkia, suitsukkeita ja pieni kulho vesilahjoitusta varten. Alttarin hoitaminen on muistutus uskonnon käytäntöjen harjoittamisesta.Buddhalaisuus sisältää myös Buddhan opetusten harjoittamista, erityisesti kahdeksanosaisen polun seuraamista. Polun kahdeksan elementtiä on järjestetty kolmeen osaan, viisauteen, eettiseen käyttäytymiseen ja henkiseen kurinalaisuuteen. Oikea yritteliäisyys, tietoisuus ja keskittyminen ovat osa henkistä kurinalaisuutta. Eettinen käyttäytyminen on pitkälti osa buddhalaisille suunnattua käytäntöä. Meitä haastetaan huolehtimaan puheestamme, toimistamme ja jokapäiväisestä elämästämme, jotta emme vahingoita toisia ja kasvatamme terveellisyyttä itsessämme. Esimerkiksi, jos huomaamme olevamme vihaisia, ryhdymme toimiin, jotta päästämme irti vihastamme, ennen kuin vahingoitamme ketään.

Miten buddhalaisuutta “harjoitetaan”

Buddhalaisia haastetaan harjoittamaan tietoisuutta (mindfulness) aina. Tietoisuus on tuomitsematon havainto hetkellisestä elämästämme. Pysymällä tietoisena, pysymme selkeänä nykyisestä todellisuudesta, emmekä eksy huolien, unelmien ja intohimojen sekasortoon. Buddhalaiset pyrkivät harjoittaman buddhalaisuutta joka hetki. Tietenkin me kaikki teemme virheitä ja tipumme joskus kärryiltä, mutta näiden ponnisteluiden tekeminen on buddhalaisuutta. Buddhalaiseksi tulemisessa ei ole kyse uskomusjärjestelmän hyväksymisestä tai opetusten muistamisesta. Buddhalaisena oleminen on buddhalaisuuden harjoittamista.

It is main inner container footer text